0332.238.80.80
  0554 708 80 80
Kategoriler
Organik Gıdalar
Para Birimi Seçimi

Süper Meyve ’’ARONYA’’


Aronia meyvesinin anavatanı, bu bitki türünün farklı eko-coğrafi bölgelerin geniş alanlarında büyüdüğü Kuzey Amerika kıtasının doğu kısmıdır. Bugün bu cinsin 15 türü bilinmektedir. Bitki toprak bakımından çok talepkar değildir. Kuru, taşlı dağ yamaçlarında, ormanlarda, nehirlerin kayalıklarında, bataklıklarda ve hatta kumul alanlarda yetişir.

Aronya Meyvesinin Tarihi

Aronya meyvesi yüzyıllar boyunca Kızılderililer tarafından kullanılmıştır. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesini güçlü etkisi nedeniyle sık sık yemeklerinde kullanan Kızılderililer, kışın zorlu şartlarında hastalıklara karşı dirençli kalmak ve bağışıklıklarını korumak için bu meyveden yararlanmışlardır.Kızılderililer, geleneksel yemeklerinden biri olan Pemmican’a temel malzemesi olan kuru et ve hayvan yağı dışında kuru aronya meyvelerini ekleyerek sağlıklarını korumuşlardır. Pemmican yemeği, güçlü etkilerinin yanında, uzun süre saklanabilme özelliğinden dolayı gezginler, kâşifler ve yolcular arasında da yaygınlaşmıştır.Aronya meyvesi 1900’lü yıllardan sonra Kuzey Amerika’dan Avrupa ve Rusya’ya uzanarak, buralarda da yetiştirilmeye başlanmıştır. Son 15-20 yılda yapılan bilimsel araştırmalarla birlikte, aronya meyvesinin müthiş içeriği keşfedilmiş ve sağlığa olan katkıları sayesinde bilinirliği artmaya başlamıştır.

Tüm sağlık sorunlarının başında serbest radikaller gelmektedir. Serbest radikaller hücrelere saldırır ve fonksiyonlarını bozar. Ne kadar çok hücre hasar görürse, kendinizi o kadar kötü hissedersiniz. Sonuç sayısız hastalık. Hasar o kadar ileri gidebilir ki hücre hasarı oluşur ve hücre dejenere olur. Antioksidanlar ile hücrelerinizi koruyabilirsiniz. Ve burada da önleme tedaviden daha iyidir.

Aronia meyvelerinin bileşenleri

Vitaminler (E vitamini, beta-karoten ve folik asit) ve mineraller ve lif (potasyum, kalsiyum, demir ve çinko) gibi birincil bitki maddelerine ek olarak, aronia meyveleri son derece yüksek ikincil bitki maddeleri, polifenoller içerir. 

Aronia meyveleri ve mineralleri

Aronia meyveleri ve aronia ürünleri mineraller açısından oldukça zengindir. Özellikle demir, çinko, iyot, potasyum ve kalsiyum büyük miktarlarda bulunur.Aronia mineralleri uygun oranda içerir. Potasyum, yaşamın sürdürülmesi için gerekli bir mineraldir. Potasyum içeriği 218 mg/100g ile çok yüksektir. Demir metabolizma için gereklidir. 100 gr Aronia 0,93 mg demir içerir. İyot, metabolik süreçlerin düzenlenmesinden sorumludur ve dolaşımı uyarıcı bir etkiye sahiptir. Aronia 0.0064 mg iyot/100 g içerir.Kalsiyum insan vücudundaki miktar bakımından en önemli mineraldir ve sağlıklı kemikler, dişler ve kaslar üzerinde etkisi vardır. Kalsiyum içeriği 121 mg / 100 g'd

Aronia bitkisi, güller sınıfında olan, meyvelerinin zengin içerikli bir gıda olarak tüketilmesiyle bilinen ve Rus bilim adamları tarafından ıslah edilmiş olan bir bitkidir. Dünya genelinde aronia bitkisinin yetiştirilmesi giderek artmaktadır. Aronia meyvesinin özellikle Avrupa, Asya ve ABD'de yetiştirilmesinin önemli olduğu söylenebilir. Aronia meyvesinin en çok üretildiği ülkeler arasından Polonya, Çek Cumhuriyeti, ABD, İsveç, Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Letonya, Litvanya ve Fransa bulunmaktadır. Aronia bitkisi, özellikle çoklu meyveli bir bitki olarak bilinmektedir. Aronia meyveleri, çoğunlukla koyu mor renkli olan, üzümsü, küçük meyvelerdir. Aronia meyvesinin özellikle zengin antioksidan içeriği olduğu ve dünya genelinde tüketilmeye başlandığı bilinmektedir. Aronia meyvesi, birçok hastalığı önlemek ve tedavi etmek için geleneksel bitkisel ilaç olarak da kullanılabilmektedir. Aronia meyvesi, kalp-damar hastalıklarını önlemek ve tedavi etmek için düzenli olarak tüketilmelidir. Diğer taraftan, aronia meyvesi kanser riskinin azalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, ciltteki hasarların ve iltihaplanmaların azaltılması gibi özellikleri sayesinde sağlık için kullanılmaktadır. Aronia bitkisinin meyvelerinin yağlı ciltler için bireyselleştirilmiş cilt bakım ürünleri üretilmesinde de kullanılabilir. Ayrıca, aronia bitkisinin meyveleri gıdalarda, salatalarda, kahvaltılarda, tatlıların üretiminde ve sebzelerin pişirilmesinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.


Aronyanın Faydaları Nelerdir?

Peki, aronyanın faydaları ne? Aronyanın bazı faydaları şöyle:Antioksidan kaynağı: Genellikle üzümsü meyveler doğal antioksidanlar bakımından zengindir. Bu nedenle hücrelerinizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya destek sağlayabilir.Antikanser etkileri olabilir: Tarım Bakanlığı'nın aronya rehberinde şu bilgi paylaşılıyor: "Aronyanın insan sağlığı üzerine etkisi konusunda yapılan çalışmalar sonucunda, meyvelerinin antioksidan kapasitesi ve antosiyanin miktarı bakımından diğer üzümsü meyvelere göre en yüksek değere sahip olduğu ortaya konmuştur. Bu meyve türünün düzenli tüketimi ile kardiyovasküler hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları ve bazı kanser hastalıklarına karşı koruma sağladığı tespit edilmiştir.Sağlık sitesi healthline da "Aronia meyveleri kansere karşı koruma sağlayabilir" yorumunu yapıyor, aronya meyveleri ile kanserden korunma arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için insan çalışmalarına ihtiyaç olduğu belirtiliyor.Kalp sağlığına fayda sağlayabilir: Tarım Bakanlığı rehberine göre aronya mevyeleri iyi kolesterol seviyesini artırmakta, kalp hastalığı ve diğer kardiyovasküler problemlere karşı destek sağlayabilmektedir.Soğuk algınlığı, gribe karşı: Bakanlığa göre aronya kan basıncını kontrol etmede, sağlıklı kan şekeri düzeyini korumada, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı metabolizmayı güçlendirmede son derece etkilidir.Bağışıklığa destek: Aronia meyveleri bağışıklık sistemi güçlendirebilir. Bir araştırma aronya bazı zararlı bakterilere karşı güçlü antibakteriyel aktivite sergilediğini bulmuş.

Anadolu'nun Özünde;

  1. Aronya Meyvesi
  2. Aronya Kurusu
  3. Aronya Çayı
  4. Aronya Ekşisi
  5. Aronya Sirkesi
  6. Aronya Özü
  7. Aronya Reçeli


Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.