Organik Nişaşta
Nişasta Nedir?
Nişasta, bitkilerde granül halde bulunan bir karbonhidrat türüdür.Çok fazla miktarda glikozdan oluşan nişasta, bitkilerin karbonhidrat sentezi sonucunda açığa çıkmaktadır.Gıda sektöründe yaygın bir ham madde olan nişasta, beyaz ve renksizdir. Kokusu ve tadı da olmayan bu toz madde, parçaları birbirine bağlayacak kadar kuvvetli bir yapıya sahiptir.Nişasta bozulur mu diye merak ediyorsanız suyla temas ettirmekten kaçının. Paketinde nemlenen nişasta bozulmaya elverişlidir.Nişasta kalori bakımından türüne göre farklılık gösterir. Karbonhidrat içerdiği için 1 çay kaşığı nişasta ortalama 20 kaloriye denk gelmektedir.Nişasta besin değeri ise karbonhidrat, sodyum, lif ve protein açısından zengindir.
Nişasta Ne İşe Yarar?
Nişasta tariflerde neden kullanılır? Nişasta bağlayıcı ve kıvam verici bir maddedir.Unlu mamullerde zaman zaman nişasta kullanılır. Bu durumun her tarife göre ayrı bir açıklaması vardır.Kurabiye gibi tariflerde nişasta kullanıldığında gevrek bir doku oluşur. Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır.Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar.Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.Sütlü tatlılarda yer alan önerilen nişasta, kıvam vermek için eklenir. Tam kıvamında bir muhallebi yapmak isterseniz nişasta kullanmanız gerekir.Nişastalı muhallebi, nişastalı sütlaç ya da nişasta helvası gibi tatlılar yapmak istiyorsanız önce suyla biraz açmanız iyi olacaktır.
Nişastanın Faydalaları Nelerdir?
Direngen nişastalar mide ve bağırsak faaliyetlerinin hızlı gerçekleşmesi için gereken enerjiyi verirler. Yeterli enerji sağlandığında ise yağ yakma durumu başlar.Nişastaların direngen olan türleri, kalp ve damar sağlığını korur. Kan dolaşımı sağlıklı şekilde sağlandığında vücut fonksiyonları desteklenir.Karbonhidrat içeren nişastalar, tokluk sağlamaktadır. Mama ve lapa gibi tüketilen nişasta, uzun süre tokluk vereceği için öğünleri dengede tutmanıza yardımcı olur.
Nişastanın Zararları Nelerdir?
Nişasta yüksek oranda glikoz içerdiği için; şeker hastalarının uzak durması gereken bir maddedir.Vücudun ihtiyacından fazla şeker depolama görevi olan nişasta, ölçüsüz kullanıldığında yağlanmaya ve kilo almaya neden olabilir.Nişasta ile yapılan unlu mamullerin kalori miktarı yüksek olduğu için, aşırı tüketimde kalp ve damar hastalığı oluşturabilir.