0332.238.80.80
  0554 708 80 80
Kategoriler
Organik Gıdalar
Para Birimi Seçimi
  • Organik%20Gulutensiz%20Akdarı%20Tane%20
  • Organik%20Gulutensiz%20Akdarı%20Tane%20
Organik Gulutensiz Akdarı Tane
Ürün Kodu : 898
254.59 TL   +Kdv
Yeni Sezon Ürünü
Gramajlar
650gr


Bu ürün Organik ve sertifikalı olup 5262 sayılı Organik Tarım Kanununa 18/08/2010 tarihli ve 27676/2010 numaralı ORGANİK TARIMIN ESASLARI VE UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ’e uygun olarak üretilmiştir.


https://www.anadolununozu.com/kurumsal/organik-urun-sertifikalarimiz
Organik Akdarı Tane:Millet-Milium


Akdarı Nedir?

Ak darı buğdaygillerden gelen tek senelik otsu bir bitkidir. Yetiştirme şartları sınırlıdır ve sıcaklık ile kuraklığa dayanıklı bir bitki olarak bilinir.  Yetişim zamanı oldukça kısadır ve avantajlı bir bitkidir.  Bazı çeşitleri ekildikten 60 gün sonra hasat olgunluğuna gelmektedir. Şeklen mısıra benzer ve daha küçük bir boyuta sahip olan Ak darı genellikle açık kahverengi veya sarı renktedir.  Gelişmekte olan ülkelerde insanların temel gıda besinlerinden biridir ve ülkemizde de kanatlı hayvanların beslenmesinde,  boza yapımında kullanılmaktadır.  Sinir sistemi için olumlu etkileri çeşitli besinler içeren Ak darı düzenli olarak tüketildiğinde diyabet riskini azaltmaktadır. Akdarının bilimsel adı Panicum miliaceum’dur. Dünya genelinde sıcak iklimlerde yetişen bir ot türüdür. Proso darı adı da verilen Akdarı, çorba, salata ve ekmek yapımında kullanılır. Sebze güveçlerine veya ete eklenirler. Bu darı aynı zamanda yaraları, apseleri iyileştirmek için de kullanılır. Çin ve Transkafkasya'da yaklaşık 7.000 yıl önce bir ürün olarak ortaya çıkmıştır. Halen Hindistan, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu, Türkiye ve Romanya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Akdarı, kuş yemi için yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Ak Darının Faydaları Nelerdir?

Lif bakımından zengindirler, midenin uzun süre tok kalmasına yardımcı olur ve aşırı yemeyi önler. Akdarı, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan ve ayrıca felç, kalp krizi ve damar sertliği riskini azaltmaya yardımcı olan magnezyum açısından zengindir. Tohumları besin olarak kullanılır.Magnezyum, kalsiyum, manganez, triptofan, fosfor, lif, B grubu vitaminleri ve ayrıca antioksidanlar açısından zengindir. Vücutta probiyotik olarak görev yapan darı, mikroflora sağlığını destekler. Sindirimi kolaydır ve kabızlık önleyicidir.

Ak darı içerisinde çeşitli mineraller,  B vitamini diyet lifi bakımdan zengindir.  Hatırı sayılır miktarda protein içermektedir. Vücut içerisinde glikoz ile insülin salgılanmasının düzenlenmesinde büyük rol oynayan magnezyum bakımından zengindir.  Dolayısıyla tip-2 diyabet riskini azaltmaktadır. Araştırmalar bu yönde sonuç vermektedir. Ak darı diş sağlığı ve kemik sağlığı açısından da önemli bir mineral olan fosforun kaynağıdır.  Günlük fosfor ihtiyacının yüzde 40'ı yaklaşık olarak 100 gram Ak darı tüketimi ile karşılanmaktadır. Ak darı içerisinde bulunan diyet lifleri ile Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar ve sindirim rahatsızlıklarının önüne geçer. Ak darının bileşimindeki bazı mineraller sinir sistemi sağlığı için faydalıdır.

Parmak darı; çölyak hastalığı olan hastalar için ideal, glutensiz bir tahıldır. Düzenli tüketiminin; diabetes mellitus, hiperkolesterolemi, düşük dansiteli lipoproteinlerin oksidasyonu ve gastrointestinal hastalık riskini azalttığı belirtilmiştir. Bu faydaları, yapısındaki fenolik bileşiklerden kaynaklanmaktadır.

Akdarı  Besin değeri  Nedir?

Bir kap 200 gr ham Darı 17.34 gr su, 22.04 gr protein, 8.44 gr lipid yağı, 6.5 gr kül, 145.7 gr karbonhidrat ve 17 gr toplam diyet lifi verir. Aynı porsiyon büyüklüğü% 166.67 bakır,% 141.91 manganez,% 112.08 karbonhidrat,% 81.43 fosfor,% 75.76 lösin,% 75.25 demir,% 70.17 Vitamin B1,% 59.08 B6 vitamini,% 59 B3 Vitamini,% 55.62 izolösin,% 54.73 valin,% 54.29 magnezyum,% 54.09 triptofan,% 44.74 toplam diyet lifi,% 44.62 Vitamin B2,% 44.08 protein,% 42.50 B9 vitamini,% 40.11 treonin,% 38.31 histidin,% 33.92 Vitamin B5,% 30.55 Çinko,% 24.11 toplam yağ ve% 12.68 lizin taşır. Ak Darı'nın Sağlık Faydaları Proso darı (Akdarının diğer adı) , gluten içermez ve çok sayıda yağ asidi ve karbonhidrat içerir. İçerisinde magnezyum, manganez, fosfor vb. Mineraller de bulunur.

Neden darı yemeliyiz?

Ak Darı karbonhidrat ve lif açısından olduğu kadar yağ bakımından da zengin olduğu görülmektedir: mısırdan daha fazla yağ içermesi dikkat çekicidir. Aynı zamanda en az buğday kadar da iyi bir protein seviyesine sahiptir. Tüm tahıllarda olduğu gibi, darı da tam bir temel amino asit profiline sahip değildir (burada kinoa ile ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz): lizin, treonin ve triptofan darının bileşiminde bulunmazlar.Bununla birlikte, darı amino asit bileşimi konusundaki üçüncü özelliği sayesinde veganlar arasında bile popüler bir gıda haline gelmiştir: demir, kalsiyum, silisik asit ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengin olmasının yanı sıra optimum düzeyde metiyonin içerir (inci, ragi ve Barnyard darılarında ayrıca sistein de bulunur). Sülfürlü yapıda olan bu iki amino asit (metiyonin ve sistein) bitki dünyasında nadir görülürler; yani vejeteryanların, veganların ve CHEtaryanların diyetlerini oluşturan çeşitli baklagiller ve tahıllar için ‘sınırlayıcı’ bir özellik taşırlar. Bu nedenle, söz konusu temel amino asitler bakımından fakir olan darıyı, bu eksik bileşenler bakımından zengin olan diğer bitkisel protein kaynakları ile birleştirirsek, komple bir protein profili elde etmek mümkündür.Örneğin inci darı ile nohutun 3:1 oranında birleştirilmesi durumunda (yani 50 g nohut için 150 g inci darı) günlük protein ihtiyacının % 100’ünden fazlası kolayca elde edilebilmektedir(9). Bu nedenle, lizin, treonin ve triptofan içermediklerinden tahıl bazlı öğünlere, baklagillerin (triptofan ve treonin bakımından zengin) ve soyanın (lizin bakımından zengin) eklenmesi tavsiye edilir. Bu bağlamda, amino asit kombinasyonunun tam olmasını sağlamak amacıyla özel olarak tasarladığım, çok lezzetli iki tarifi çok yakında sizlerle paylaşacağım.Ve son olarak, mutfak sahnesindeki yükselişinin bir başka nedeni de yüksek miktarda silisik asit içermesidir; bu madde, tırnaklar, saçlar, kemikler, dişler, kıkırdak ve cilt için son derece önemli bir mineraldir. Darının çok eski zamanlardan beri, ipeksi tüyleri ile göz alan papağan ve diğer kuşlar için yem olarak kullanılması, bu konuda inandırıcılığı yüksek bir kanıttır.Ancak hipotiroidizm hastası olanlar dikkatli olmalıdır, zira vücuttaki iyot emilimini engelleyebilecek guatrojenik yapısı nedeniyle, darı kullanımını sınırlamak yerinde bir karar olmaktadır.

Ak darı glüten içerir mi?

Akdarı ununun bilinen birçok faydası vardır. Akdarı unu glüten içermeyen bir un türüdür.

Darı nasıl pişirilir?

Darı nedir, neden yenmelidir öğrendikten sonra, nasıl pişirildiğini söylemek gerek. Darıyı ıslatmaya gerek olmadığı iddia ediliyor ama ben en az bir saat suda bırakmayı tercih ediyorum. Tam darı kullanmak istiyorsanız, anti-besin konsantrasyonunu azaltabilmek için 4-6 saate kadar suda bekletmenizi tavsiye ederim. Daha sonra, darı yıkama suyu berrak oluncaya kadar akan su altında yıkanmalıdır (daha sürdürülebilir bir işlem olması için yıkama suyunu çiçeklerinizi sulamada kullanın).Bu adım önemlidir, çünkü aynı kinoa gibi darı da, ona sadece acı bir tat vermekle kalmayıp aynı zamanda mineral tuzlarının emilimini de engelleyen yüksek dozda saponin içerir. Darı artık pişirilmeye hazırdır; pilav olarak yenecekse, önce bir tavada az yağla kızartıp sonra sıcak su ilave etmenizi öneririm; bir krema veya tatlı (buradan harika bir tarif okunabilir) yapmak istiyorsanız, doğrudan kaynar suda veya sütte pişirebilirsiniz: farklı darı türlerinin farklı gereksinimleri olduğundan, kullanılacak su miktarını paketin üzerindeki talimatlara göre belirleyin. Düdüklü tencerede pişirecekseniz, düdük sesinden sonra 7-9 dakika pişirmek yeterlidir; normal bir tencere kullanacaksanız bu sürenin iki katını beklemeniz gerekecektir. Pişirme işlemini tamamlamak ve tahılın şişmesine yardımcı olmak için 5 dakika kadar demlemeye bırakmanız da ayrıca faydalı olur.


Tarifler:
Sütlü Akdarı Yemeği :
1 fincan  akdarı unu, 3-4 fincan su, tuz. Sütlü darı yemeği gibi hazırlanır. Su ve tuz kaynatılır içine akdarı unu dökülür .
15-20 dakika kaynamaya bırakılır. Tahta kaşıkla veya kürekle homojen bir karışım oluncaya kadar karıştırılır. Piştiği zaman ekşi krema, rendelenmiş peynir ve soya sosu, mantar vb. ilave edebilirsiniz.

Akdarı Kreması:
6 yemek kaşığı akdarı, 6 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 demet sebze, 1-3 yemek kaşığı tahin (susam ezmesi), limon suyu ve tuz.
Akdarı yağla beraber altın sarısı olana kadar kavrulur, 3-4 fincan su ilave edilir, koyulaşana kadar kaynatılır. Ioz, ince doğranmış sebzeler, tahin ve biraz limon suyu ilave edilir. Bu kremayı olduğu gibi yada sebze salatası, mantar, soya vb. ile servis edebilirsiniz .





Bu ürün için taksit yapılmamaktadır.
Ürün Etiketleri
akdarıneişeyararakdarıneredeyetişirakdarıunuglutensizmiakdarınedirakdarıbitkisisoyulmuşakdarıakdarıfiyatıakdarıunuorganikakdarıglutensizakdarıkatkısızakdarıileneleryapılır
BENZER ÜRÜNLER
  
  
Organik Akdarı Tane
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.