Mahlep
Anatavatanı İran olan Mahlep, nohut büyüklüğünde meyveleri olan, gülgiller familyasına ait boyu ortalama 6 ile 10 metreye kadar çıkabilen bir bitkidir. Mahlep baharatı ise mahlep ağacının meyvesine ait çekirdeklerin kurutulup, toz haline getirilmesi ile elde edilen bir baharat türüdür. Bu bitki Türkiye'de Mardin, Van ve Erzurum gibi şehirlerde de yetişir.Arapça'da 'Tatlı kokulu' ve 'parfümler kralı' olarak adlandırılan mahlep, pastane ve fırın ürünlerinde sıklıkla tercih edilir. Birbirinden farklı kullanım alanına sahip olan bu ürün, Türkiye'de 'yabani kiraz', 'taş kirazı', 'melem' ve 'keniro' gibi isimler ile anılır.
Mahlep Besin Değeri Nedir?
Mahlep, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde zengin besin değerine sahip olduğunu kanıtlar. Kumarin isimli mahlep özü mahlebin etkisini artırıp yiyeceklere lezzet katar. Bu ürünün içeriği ve besin değerleri ile ilgili bilgiler;Mahlep ,100 gram başına, 345 kalori, 59.7 karbonhidrat, 21.3 gram protein içerip:Protein ve yağ asidi oranı yüksektir. Yağ asidi oranı %27 olup büyük bölümü doymamış yağ asitlerinden meydana gelmiştirYaklaşık %18 lif oranına sahiptir.Oleik, linoleik ve palmitik majör yağ asitleri açısından zengindir.Potasyum, kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum minerallerini barındırırÇekirdeğinin içerisinde hidroksibenzoik, siringik ve p-kumarik asitler bulunur. Fenolik, flavoneller ve antosiyaninler açısından değerlidir.
Mahlep Nerede Kullanılır?
Mahlep tozu ya da tohumu olarak kullanabileceğiniz bu ürün, tatlı ve tuzlu yiyeceklere lezzet katmak amacıyla tercih edilir. Pilav ve helva çeşitlerinde sıklıkla kullanılan bu gıda, farklı dünya mutfaklarında yer alır. Mahlepli su içerek hazımsızlık sorununa çözüm bulabilir, midenizi rahatlatabilirsiniz. Kurabiye, poğaça, kek ve börek gibi hamur işi yiyeceklerinin içerisine katılan bir baharattır. Yiyeceklere yumuşak bir dokunuş yaptığı gibi gevreklik de katar. Bal ile karıştırılarak boğaz ağrısı ve grip gibi üst solunum yolları rahatsızlıklarına faydası vardır.
Mahlep Faydaları Nelerdir?
İçeriğindeki potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi zengin mineraller sayesinde kemik gelişimi, hipertansiyon, tiroid bezi sorunları, saç dökülmesi ve anemiye de etkileri olan mahlebin faydaları şunlardır:Nefes darlığı ve astım’a iyi gelir.Tiroid bezi sorunlarına etkisi vardır.Kan dolaşımını iyileştirir.Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.Bağışıklık sistemini güçlendirir.Balgam söktürücüdür.Antioksidan özelliği ile vücudu serbest radikallerden korur.Kan dolaşımını iyileştirir.Sindirim sistemini düzenler.Enerji verir.Karın ağrısına iyi gelir Karaciğerin kendini yenilemesine yardımcıdır.Toksinlerin vücuttan atılmasında rol oynar.İdrar söktürücüdür.Stresi azaltıp, sinir sağlığını korur.
Mahlebin Zararları Var mıdır?
Mahlep faydaları ile 'halk ilacı' olarak anılan bir besin kaynağıdır. Dozunda kullanılması gereken bu ürün, kemik ve kas gelişiminden metabolizmanın güçlenmesine kadar pek çok alanda yarar sağlar. Bal ile karıştırıldığı zaman kilo aldıran mahlep, koku hassasiyeti olan kullanıcılar için sakıncalı olabilir.