Organik Gıda Nedir?
"Organik” sözcüğü aynı zamanda, "ekolojik” ve "biyolojik ”kelimeleri ile eş anlamlıdır. Kısaca; Organik gıdalar Organik Tarım kanunu esaslarına göre ekiminden hasatına kadar tüm aşamaları, kontrol ve takip edilen, kayıt altına alınan sertifikalandırılarak satış izni verilen gıdalardır.
Organik gıda, en basit
anlatımıyla genetiği değiştirilmemiş tarım ürününün işlenmesinde, yetiştirilmesinde hiçbir kimyasal madde kullanılmayışıdır. Organik ürününü yetiştirmek için hiçbir tarım ilacı ,yapay ürün ve her hangi bir katkı
kullanılmaz. Organik ürünlerdeki, Organik Tarım Logosu insan ve çevre sağlığını koruyan üretim tekniklerin kullanıldığının garantisidir.
Organik Beslenmenin Faydaları
· Organik gıdaların besin değerleri daha yüksektir.
· Organik besinler zararlı tarım ilacı barındırmazlar.
· Organik besinler özellikle çocuklar için oldukça faydalıdır.
· Organik gıdalar doğa dostudur. Büyük ölçüde yerlidir.
Organik Gıda Nasıl Anlaşılır?
Bir gıdanın katkısız gıda olup olmadığını anlamak için o ürün Organik tarım sertifikalı olmalıdır. Ürünün etiketinde organik tarım logosu ve ürün içeriğinde organik tarım esasına göre üretildi ifadesi olmalıdır.
Yasa gereği organik ürünler ambalajsız satılamaz. Yani organik ürün alıyorsanız ambalajı olmalı.
Hangi ürünler organik değildir?
Sertifikalı organik ürünler, çevre dostu üretim ve sağlıklı yaşam kavramlarıyla uyumludur. Öte yandan, sağlıklı olduğuna belirtmek için, "doğal”, "naturel”, "hormonsuz”, "GDO'suz", "yöresel”, "saf”, "köy ürünü”, olarak tanımlanan ürünlerin, çevreye veya insana zarar vermediğinin , garantisi mevcut değildir. Mesela, "GDO'suz" sadece söz konusu ürünün genetik değişikliğe uğratılmadığını ifade eder. Üretim sürecinde çevreye ve insan yaşamına zarar veren uygulamaların, mesela yoğun biçimde zirai ilaç kullanılmadığının teminatını vermez. Yani% 100 Doğal, Hormonsuz, Hakiki, Köy ürünü, Saf, gibi tanımlanan ürünler Organik Ürün değildir. Tüketiciye ürün hakkında hiçbir garanti vermez. Organik ürünlerin etiketi ve logosu, reklam ve tanıtımı; sahte, yanıltıcı olamaz ve tüketiciyi yanıltacak yazı, resim, şekil ve benzerlerini içeremez. Bu nedenle Organik ürün alırken mutlaka ürünlerin etiketi ve logosuna dikkat etmeliyiz.
Organik ürünün, konvansiyonel
ürüne üstünlükleri nelerdir?
Karşılaştırma yapılırken en önemli kriter, aynı türün aynı şartlarda
yetiştirilmesi , aynı zamanda hasat edilmesi ve analizesunulmasıdır.Bu
koşullarda yapılan araştırmalar göstermektedir ki ,organik ürünler fosfor,
demir, çinko gibi mineraller, besin lifleri, antioksidanlar, vitaminlar
açısından zenginolmanın ötesinde, insanave çevreye zarar
verebilecek kimyasallar içermez.
Organik Ürün ile Doğal Ürün Arasındaki Fark Nedir?
Doğal ürün ile Organik ürün aynı şey değildir. Organik ürünlerin her aşaması kontrol edilir ve denetlenir. Doğal ürünlerin ise her aşaması denetim ve kontrolden geçmez. Bir ürünün organik olduğunu ispatlayabiliriz fakat doğal olduğunu ispatlayamayız.
Organik ürünleri alırken Ürünün organik olduğu mutlaka paket üzerindeki etikette belirtilmeli, paketlerin üzerinde TC 5262 sayılı tarım kanunu ve ilgili yönetmeliğe dair ibareler olmalıdır. Ayrıca aldığınız ürünün üzerinde Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ORGANİK TARIM logosu ile KONTROL KURULUŞUNUN logosu bulunmalıdır.
Özetle;
Organik gıdalar flavonoid maddesini korumaktadırlar. Bu sayede organik gıda
kullanımı, vücudumuzdaki organların her birini ayrı ayrı güçlendirdiği gibi
bizi dışarıdan gelen zararlı etkenlerden de uzak tutmaktadır. Yapılan birçok
araştırmada organik gıdalarda yüksek antioksidan içeriğinin bulunması hücreleri
hasardan korumaya yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Bu sayede sağlıklı yaşam hız
kazanmaktadır. Gıdaların katkısız olması yaşlanmayı yavaşlatmakla birlikte,
hücreleri yenilemekte ve vücudun hastalıklara karşı büyük direnç göstermesini
sağlamaktadır.
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için tükettiğimiz gıdanın katkısız gıda olması bu sebeplerle çok önemlidir. Diğer yandan organik gıdanın insan vücuduna hiçbir zararının bulunmaması da en büyük faydalarındandır.
Katkısız Gıda Nasıl Olmalı?
Bir gıdanın organik diyebileceğimiz, tamamen katkısız bir gıda olabilmesi için; hormonlu, koruyucu içerikli, renklendirici olan hiçbir yapay maddeyi içermemesi gerekir. Ürün yetiştirilirken doğal gübre kullanılmalıdır.
Üretiminde gerekli kontrollerin yapılması ve organik gıda olarak satılması için sertifikası olması gerekir.
Katkısız gıdanın üretiminde bakteri ve haşerelerden uzak tutmak için kullanılan, pestisit adı verilen kimyasallardan korumak, kontrol altında tutmak gerekmektedir.
Pestisitin Gıdalara Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Pestisit; zararlı organizmaların etkilerini engellemek için kullanılan kimyasallar, bazı organik bileşenler, dezenfektanlar gibi zararlı maddelere verilen addır.
Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da, insan ve diğer canlıların sağlığı açısından da zararlıdır.
Tarım alanlarının kısıtlı olması ve nüfusun hızla artması sebebiyle ihtiyaçları karşılayacak kadar gıda üretmek daha zor hale gelmektedir. Bu sebeple üreticiler önlem almak, yetiştirdikleri ürünleri zararlı maddelerden ve hastalıklardan korumak için seçtikleri yöntemlerden biri de pestisit kullanımıdır. Sprey şeklinde pestisit kullanımı bu açıdan yararlı olmakla birlikte çevre ve insanlar açısından da zararlı olmaktadır. Bu zararı en aza indirmek için uygun kullanımı mutlaka göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Uygun kullanım sağlanmazsa gıdalar üzerine yapışmaktadır. Özellikle çiğ olan gıdalarda sindirim sisteminde rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.
Pestisitlerin hava
yoluyla solunması da yine zararlı etkilere sebep olmaktadır. Bu etkilerin
başında zehirlenmeler, alerjik hastalıklar bulunmaktadır. Bunlara bağlı olarak
da solunum güçlüğü, çarpıntı, terleme gibi etkileri görülmektedir. Kronik
rahatsızlığı olan hastalarda da ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Pestisit Türleri Nelerdir?
İnsektisit: Böcek, haşerelere karşı kullanılan ilaçlardır.
Fungusit: Funguslara (Mantar) karşı kullanılan ilaçlardır.
Herbisit: Yabancı otlara karşı kullanılan ilaçlardır.
Mollusit: Yumuşakçalara karşı kullanılan ilaçlardır.
Rodentisit: Kemirgenlere karşı kullanılan ilaçlardır.
Nematisit: Nematotlara karşı kullanılan ilaçlardır.
Akarisit: Akarlara karşı kullanılan ilaçlardır.
İşte ORGANİK Ürünlerde olması gereken logo;