0332.238.80.80
  0554 708 80 80
Kategoriler
Organik Gıdalar
Para Birimi Seçimi

Hangi Besinlerde Antioksidan Bulunur?


HANGİ BESİNLERDE ANTİOKSİDAN BULUNUR?

Antioksidanlar birçok kişi tarafından sağlık yararları ile iyi bilinen bileşenlerdir ve genellikle diyet takviyeleri, kozmetikler ve zenginleştirilmiş tahıllar gibi ürünlerde bulunur.

Gıdalarda değişen oranlarda bulunan antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek vücudu hastalıklara karşı korur. birçok türü özellikle taze meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunur.

Bu bileşenlerin vücut tarafından yeterli miktarda emilmesini sağlamak için sağlıklı ve dengeli bir diyet şarttır. Ayrıca vitamin veya mineral eksiklikleriniz varsa, çeşitli akut veya kronik durumların tedavisi sırasında veya hamilelik sırasında doktorunuzun tavsiyeleri dahilinde çeşitli antioksidan takviyelerine ihtiyacınız olabilir.

 Serbest radikaller insan vücudunda sürekli olarak doğal süreçlerle oluşur. Serbest radikaller; belirli bir seviyenin üzerinde, kimyasal yapıları o kadar dengesizdir ki, sağlıklı hücrelere zarar verirler ve kanser, diyabet, Alzheimer hastalığı ve kalp hastalığı gibi çeşitli hastalıkların riskini artırırlar. Serbest radikallerin artmasıyla ortaya çıkan bu durum oksidatif stres olarak da bilinir. Antioksidanlar, serbest radikalleri nötralize eden ve nötralize eden, yani oksidatif stresi azaltan maddelerdir. Vücuttaki oksidatif stres, sigara ve alkol tüketimi, kirlilik, ağır metallere maruz kalma, radyasyon, sık enfeksiyonlar ve antioksidan eksikliği gibi durumlar ile artabilir. Uzun süreli, yüksek seviyelerde oksidatif stres, hücrelerin genetik materyali olan DNA'ya zarar verebilir ve kansere, kronik hastalığa ve hatta hücre ölümüne yol açabilir. Ancak serbest radikallerin vücutta belirli olumlu işlevleri de vardır. Örneğin, bağışıklık sistemi vücuda giren patojenlerle savaşmak için serbest radikalleri kullanır. Sağlıklı kalmak için vücutta serbest radikaller ve antioksidanlar dengede olmalıdır. Ancak sağlıksız ve dengesiz beslenme, vücudun besinlerle birlikte yeterli miktarda antioksidanı emmesini engellediğinde bu denge bozulur ve hastalığa yatkınlık oluşur.

Antioksidan türleri nelerdir Antioksidanlar çeşitli alt tiplerde incelenmiştir. Antioksidanların en temel sınıflandırması suda çözünen antioksidanlar ve yağda çözünen antioksidanlardır. Suda çözünen antioksidanların etki mekanizması hücre içi ve hücre dışı sıvılarda gelişir. Bununla birlikte, yağda çözünen antioksidanlar, etkilerini lipit hücre zarı içinde gösterirler.


Güçlü bir antioksidan olarak bilinir. Bunun dışında onlarca antioksidan bilinmektedir. Bitkisel gıdaların hemen hepsinde farklı tür ve miktarlarda bulunan antioksidanlar, vücuda besinler yoluyla sağlanır. Hangi gıdalar antioksidan içerir antioksidanlarının bilinen ana kaynakları bitki bazlı gıdalar, özellikle meyve ve sebzelerdir. Çoğu meyve ve sebzenin renkli yapısı içerdiği antioksidan bileşenlerden kaynaklanır. Antioksidan içeriği yüksek olan besinler, fonksiyonel besinler veya süper gıdalar olarak adlandırılabilir. Sağlık üzerinde olumlu etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış en güçlü antioksidanların temel kaynaklarını oluşturan bazı besinler şu şekilde sıralanabilir: Yumurta, karaciğer ve süt ürünleri (A vitamini) Fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, bitkisel yağlar ve yeşil yapraklı sebzeler (E vitamini) Çilek, portakal, limon, biber ile çoğu meyve ve sebze çeşidi (C vitamini) Havuç, ıspanak, bezelye, mango gibi parlak renkli meyve ve sebzeler (Beta Karoten) Mısır, portakal ve papaya (lutein) Domates, karpuz gibi pembe veya kırmızı renkli meyve ve sebzeler (likopen) Pirinç, buğday, mısır, diğer tam tahıllar, yumurta, baklagiller, fındık ve peynir (selenyum) Siyah üzüm, bitter çikolata, nar, goji meyvesi, yaban mersini, brokoli, karnabahar, mercimek, patlıcan gibi çeşitli besinler Genel olarak doğada canlı ve parlak renkleri ile göze çarpan bitkiler, meyve ve sebzeler yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planının içerisinde farklı renklerde bitkisel besinlere yer verilerek diyetin antioksidan içeriğini artırmak mümkündür.

Bazı antioksidan türleri, özellikle C vitamini gibi hassas yapıdaki antioksidanlar, pişirme veya çeşitli hazırlama tekniklerinin kullanımı esnasında değişen oranlarda kayba uğrayabilir. Bununla birlikte, bazı kullanımlar vücudun diyet antioksidanlarını kullanımını artırabilir.Örneğin, domateste bol miktarda bulunan antioksidan likopen ısıtıldığında vücut tarafından daha fazla kullanılabilir hale gelir. Ancak ısıl işlem, metallerle temas, pH değişimi gibi uygulamalarla C vitamini sıfıra indirgenebilir. Bezelye, kabak ve karnabahar gibi yemeklerin pişirilmesinin antioksidan aktivitelerini önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur. Bu olumsuz etkilerden kaçınmak için, hem pişmiş hem de çiğ olarak yeterli miktarda meyve ve sebze diyetinize dahil edilmelidir. Antioksidanların faydaları nelerdir Gıdalardaki antioksidanların bilinen birçok sağlık yararı vardır. Genel olarak, sağlığı geliştiren antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirme etkisine sahiptir. Ayrıca serbest radikalleri nötralize ederek oksidatif stresi azaltan antioksidanlar, hücrelerde oluşabilecek DNA hasarını önlemeye yardımcı olur. Antioksidanlar ve serbest radikaller arasındaki dengeyi korumak için yeterli miktarda antioksidan alımı önemlidir. Antioksidanların gıdalardaki bilinen faydalarından bazıları şunlardır: Yeterli A vitamini alımı, makula dejenerasyonu gelişme riskini azaltır ve önceden var olan makula dejenerasyonu hastalarında rezidüel görmenin korunmasına yardımcı olur.

Antioksidan vitamin A ve C'nin yeterli alımı katarakt riskini azaltabilir. Göz yapılarında lens bulanıklığına neden olan protein birikimini azaltan antioksidan vitaminler, katarakt hastalarında hastalığın ilerlemesini önlemeye de yardımcı olabilir. Yeterli antioksidan alımının kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olabileceği ve kardiyovasküler hastalık riskinin azaltılabileceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kötü kolesterol olarak da bilinen LDL'yi düşürmeye ve iyi kolesterol olan HDL'yi artırmaya yardımcı olan antioksidanlar, aynı zamanda hiperlipidemi ve arteriyoskleroz (ateroskleroz) gibi olumsuz faktörlerden korunmaya da yardımcı olur. Çoğu antioksidan türü beyin ve sinir hücrelerinin korunmasına yardımcı olduğundan bilişsel işlevi destekler. Ayrıca antioksidanların Alzheimer hastalığı, bunama ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıkları önlemede önemli bir rol oynadığına inanılmaktadır. Antioksidanların başka birçok faydası olduğunun bilinmesi, piyasada birçok antioksidan takviyesinin bulunmasına yol açmıştır.Antioksidan eksikliği kadar tehlikelidir.Aşırı antioksidan alımı da normalden daha fazla serbest radikal oluşumuna neden olarak oksidatif stresi artırabilir.Ayrıca çok fazla almak Bu takviyelerle birlikte vitamin ve mineraller vücutta toksisiteye neden olabilir ve ciddi yan etkilere neden olabilir.Sadece uygulayıcı tavsiyesi üzerine kullanılmalıdır. Bir antioksidan takviyesine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız ve vitamin veya mineral eksikliğiniz olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, doktorunuzla iletişime geçerek test yaptırın ve doktorunuzdan gerekli testleri ve bilgileri alın.


Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.